I J S L A N D  O N G E R E P T  F O T O R E I S
DATUM                   8 - 16 september 2018
TYPE                      landschap
TOURLEIDERS       Arnold van Wijk & Edwin van Wijk
KOSTEN                 € 2295,= (all-in)
SINGLE SUPPL.      € 350,= voor een eenpersoons kamer
AANBETALING       € 400,=
INSCHRIJVING      tot 17 maart
GROEPSGROOTTE  min 6 max 8
NIVEAU                  alle

Aantal plaatsen vrij: 6
Dat IJsland de laatste jaren erg populair is geworden zal niemand zijn ontgaan. Hierdoor zijn de bekende highlights behoorlijk druk geworden en daarom hebben we besloten een geheel nieuwe en exclusieve reis samen te stellen, waarbij het oorspronkelijke en ongerepte landschap het zwaartepunt zal worden van deze fotografiereis. We zullen zoveel mogelijk de nadruk leggen op onherbergzame gebieden die voor de meeste toeristen niet of moeilijk bereikbaar zijn. Door onze ruime ervaring in deze gebieden kennen we de mooiste plekjes die voor de meeste bezoekers slechts een droom zal blijven. Het binnenland dat alleen met 4x4 terreinwagens te bereiken is, veelal met het doorsteken van riviertjes, is dan ook een droom voor elke fotograaf. Het vulkanische landschap, de bizarre vormen en felgroene mossen van Landmannalaugar en Laki moet je gewoon gezien hebben en dat is precies wat we deze keer gaan doen. Maar uiteraard zullen we ook Geysir, Skogafoss en Vik niet overslaan, want deze iconische locaties zijn ondanks het toegenomen toerisme meer dan de moeite waard. Het zal dus een goede mix worden tussen bekende plaatsen en ongerepte natuur.

Gedurende de gehele reis zal landschapsfotografie de boventoon voeren, uiteraard zijn we ook reisleider en weten we genoeg te vertellen over de te bezoeken gebieden. De bedoeling is dat je gedurende de reis je fotografie op een hoger niveau tilt en daarbij zullen wij je uiteraard zoveel mogelijk ondersteunen. Je leert behalve de basisvaardigheden ook zaken als compositie, gebruik van filters, lange sluitertijd fotografie en niet in de laatste plaats aurora fotografie. Het fotograferen van het noorderlicht is al een beleving op zich, dus ook daar zullen we veelvuldig mee bezig zijn als de omstandigheden het toe laten.

September is een prachtige periode op IJsland, de eerste herfsttinten en paddenstoelen vertonen zich, de zon staat laag, dus prachtig strijklicht over de in herfstkleur getooide landschappen. Het noorderlicht is weer volop zichtbaar wanneer de omstandigheden gunstig zijn. De grootste drukte van het hoogseizoen is voorbij en de meeste plaatsen in het binnenland zijn nog goed toegankelijk. Onderstaand programma (voor met name het binnenland) is dan ook onder voorbehoud van weersomstandigheden. IJsland is ruig en onvoorspelbaar, dus wanneer rivieren teveel zijn aangezwollen zijn sommige gebieden niet bereikbaar. We zullen dat dagelijks in de gaten houden en ter plaatste beslissen welke route we zullen nemen. We houden wel van avontuur, maar sluiten risico's te allen tijde uit.

Het programma:
Bij aankomst op de luchthaven zullen we direct op pad gaan om tegen de avond op het schiereiland Snaefellsnes te arriveren.
Hier zullen we twee nachten verblijven om oa de iconische berg Kirkjufell te fotograferen, met een beetje geluk in combinatie met het noorderlicht. Het eiland kenmerkt zich vooral door de gigantische vulkaan Snæfellsjökull, welke onder andere bekend is om het legendarische boek "Reis naar het middelpunt der aarde" van Jules Verne en de magische krachten die deze vulkaan zou hebben. De vulkaan wordt omringd door prachtige landschappen en rotskusten.

De zetten de reis voort via de prachtige waterval Hraunfossar en nemen je daarna mee op de eerste highland route door het ruige gebied van de Kaldidalur. Aan het eind van de dag bereiken we Geysir, de meeste toeristen zijn dan al vertrokken richting Reykjavik. Overnachting in de buurt van de Geysir, zodat we de volgende morgen ook in alle rust en wellicht bij zonsopkomst de Geysir kunnen fotografen. In de loop van de ochtend rijden we door richting Landmannalaugar, wellicht het meest bizarre en onaardse landschap dat je ooit zult zien. Aan het eind van de dag bereiken we Kirkjubæjarklaustur, een kleine plaats in het zuiden van IJsland. Hier zullen we 1 nacht verblijven.

De volgende morgen vertrekken we vroeg naar een evenzo bijzonder gebied van de Laki vulkaan. Een 25 km lange vulkanische spleet die in 1783 dood en verderf zaaide op IJsland en zelfs ver daarbuiten. Het landschap is echter adembenemend mooi. De reis er naartoe voert langs watervallen, beekjes en rivieren. Onderweg maken we natuurlijk de nodige stops om van het landschap te genieten. Aan het eind van de dag komen we weer in de bewoonde wereld en zullen we in de buurt van de bekende waterval Skogarfoss overnachten.

We zullen de plaats Skogar gebruiken als uitvalsbasis voor de komende dagen om ook hier weer de mooiste gebieden te bezoeken. Onder andere het bekende Vik met de zwarte stranden, Reynisdrangar en Dyrholaey zullen aan bod komen, maar ook minder bekende gebieden als de Solheimajokull (gletsjer) zullen we van dichtbij gaan bekijken.

De laatste dag op IJsland zullen we besteden aan de Seljalandsfoss, het geothermische gebied Krysuvik met z'n bizarre kleuren en pruttelende modderpotten, om vervolgens via Blue Lagoon terug richting Keflavik te rijden voor onze laatste overnachting.

Zondagochtend vliegen we vroeg terug naar Amsterdam.
Back to Top